Sieraden schoonmaken & reinigen

Sieraden reinigen & schoonmaken

Sieraden reinigen is iets wat je wellicht minder graag doet, maar wat er wel voor zorgt dat je sieraden zo lang mogelijk mooi blijven.  Want of je nou zilverkleurige of gouden sieraden draagt: je wilt ze natuurlijk zo lang mogelijk kunnen dragen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zilveren, gouden, RVS en metalen sieraden het beste kan reinigen, lees meer!

Zilveren sieraden schoonmaken

In het sieraden aanbod van Never Naked vind je zilverkleurige, goudkleurige en gekleurde oorbellen & kettingen. Deze sieraden zijn veelal gemaakt van RVS, metaal, koper of een mix hiervan.

Echte zilveren sieraden zijn gemaakt van 925 zilver. Twijfel je of jouw sieraad gemaakt is van echt zilver? Kijk dan aan de binnenkant van het sierraad, of de achterzijde van een hangertje wat vaak aan een ketting bevestigt is. Als hierop in het klein ‘925’ vermeld staat, weet je het zeker: je hebt een zilver sierraad!

Zilveren sieraden kunnen zwart uitslaan wanneer je deze een langere tijd in je bezit hebt. Dit komt door het vele dragen of juist omdat de sieraden al een tijdje opgeborgen zijn. Reinigen doe je met de volgende producten:

 

Zilveren sieraden reinigen met zilverpoets
Zilverpoets bestel je gemakkelijk online bij een drogist of koop je bij een schoenmaker. Gebruik een kleine hoeveelheid zilverpoets op op een schone, zachte doek en poets hiermee voorzichtig je oorbellen of ketting schoon.

 

Tandpasta & zilveren sieraden

Een andere manier om je zilveren oorbellen of kettingen schoon te krijgen is met tandpasta, het voordeel hierbij is: je hebt het sowieso in huis! Zorg er hierbij voor dat je secuur te werk gaat en het sierraad zachtjes poetst. Wrijf zachtjes het sierraad schoon met een zachte droge doek & je sierraad ziet er uit als nieuw!

 

Warm water & afwasmiddel

Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.

Bekijk alle zilveren sieraden

Gouden sieraden & gold plated sieraden schoonmaken

Echte gouden sieraden (dus niet gold plated) maak je het beste schoon met groen zeep, afwasmiddel of middels water met een bruistablet. Dit doe je als volgt:

Maak een badje met lauwwarm water en een kleine hoeveelheid groene zeep of een beetje afwasmiddel. Groene zeep is een vorm van zachte zeep & raden wij aan om te gebruiken. Leg het sieraad in het badje met groene zeep of afwasmiddel en borstel het voorzichtig met een zachte tandenborstel of een wattenstaafje.

Let het sieraad vervolgens in een zeef en spoel af met lauwwarm water.Verwijder eventuele resten met een wattenstaafje en droog af met een zachte doek.

 

Let op: wil je gold plated oorbellen of andere sieraden schoonmaken? Dit zijn sieraden die voorzien van een goud laagje, het materiaal van het sieraad is echter zilver, metaal of roestvrij staal. Door het gold plated sieraad schoon te maken met afwasmiddel of lauwwarm water met groene zeep zal het gouden laagje aangetast worden. Het advies is dan ook om gold plated sieraden enkel schoon te maken met een zachte doek. Hierdoor worden de sieraden opgepoetst.

Bekijk alle goudkleurige sieraden

Roestvrijstalen sieraden reinigen

Roestvrijstalen sieraden zijn gemaakt van, je raadt het al, roestvrij staal. Dit materiaal is de basis voor veel zilverkleurige sieraden & goudkleurige sieraden. Bij goudkleurige sieraden is het RVS sieraad in een goudbadje geweest.

RVS oorbellen & sieraden reinig je als volgt:

1. Leg je roestvrijstalen sieraden neer op een schone doek.

2. Maak een sopje met een beetje afwasmiddel of neutrale zeet & lauw warm water.

3. Maak je sieraden schoon met de hand of een doekje in het sopje.

4. Leg ze vervolgens terug op de schone doek en dep je sieraden droog.

5. Als je wat meer vuil wilt verwijderen uit de hoekjes kun je hiervoor een zachte, ongebruikte tandenborstel gebruiken.

6. Tot slot kun je je sieraden nog oppoetsen met een doekje met babyolie voor de finishing touch. Sieraden poetsen was nog nooit zo gemakkelijk!

Tip: Ga je oorbellen schoonmaken? Vergeet dan niet om de achterkantjes ook in het sopje mee te nemen. Met een wattenstaafje kun je eventueel wat vuil gemakkelijk weghalen.

Metalen sieraden poetsen

Zijn de oorbellen of kettingen die je hebt gekocht gemaakt van een (vorm van) metaal? Dan maak je dit gemakkelijk schoon met behulp van lauwwarm water en een beetje witte azijn. Doe dit als volgt:

Vul een bakje met lauwwarm water en een scheut witte azijn. Leg vervolgens het sieraad erin & maak dit schoon met een zachte tandenborstel of een wattenstaafje.

Droog het sieraad af zorgvuldig af met een zachte doek. Zorg dat het sieraad helemaal droog is.

Hoe houd je je sieraden schoon?

Voorkomen is beter dan genezen & daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk voor je sieraden te zorgen! Hierbij een aantal tips om je sieraden zo schoon mogelijk & zo lang mogelijk mooi te houden:

 

  • Doe sieraden af bij slapen, sporten, zwemmen, afwassen, schoonmaken & douchen.
  • Zorg ervoor dat sieraden niet in contact komen met crèmes, parfum & andere huid & haarverzorgingsproducten.
  • Sieraden kunnen verkleuren door het dragen hiervan & bij gold plated sieraden zal de kleur naar verloop van tijd veranderen.
  • Doe je sieraden als laatste om in je routine! Begint je routine bij douchen, opmaken, haar stylen & aankleden? Dan komt sieraden omdoen hierna!
  • Bewaar sieraden op een droge & koele plek, bij voorkeur in bijgeleverd satijnen zakje. Satijn is een zacht materiaal wat ervoor zorgt dat de sieraden zo lang mogelijk hun originele staat behouden.
  • Sluit kettingen voordat je deze opbergt, zo verklein je de kans op knopen.
  • Stel sieraden niet bloot aan fel (direct) zonlicht of de zonnebank, hierdoor vergroot de kans op verkleuren.

 

Zijn jouw sieraden niet meer mooi van kleur? Wellicht is het dan tijd voor een nieuw paar oorbellen of een nieuwe ketting. Bij Never Naked zorgen we altijd voor de nieuwste & meest on trend items. Bekijk meer!

Bekijk alle sieraden

Never Naked Newsletter

Blijf op de hoogte van de laatste tips & tricks omtrent sieraden, acties & nieuwe producten en schrijf je in voor de Never Naked nieuwsbrief. We can't wait to meet you!