Hoe krijg je donkere kringen onder je ogen weg?

Wat te doen tegen donkere kringen onder ogen?

Word je ‘s ochtends wakker met gezwollen, donkere kringen onder je ogen? Zo ja, dan bent u niet de enige. Veel mensen hebben last van dit cosmetische probleem. Maar wat is precies de oorzaak? En nog belangrijker, wat kan je eraan doen? In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaak van donkere kringen & wallen onder de ogen en wat je hier het beste tegen kunt doen. Lees snel verder!

Hoe ontstaan donkere kringen onder de ogen?

Voordat we deze vraag beantwoorden, staan we eerst stil bij het ontstaan van donkere kringen & wallen onder de ogen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van wallen en donkere kringen onder de ogen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

-Allergieën:

Allergische reacties kunnen ervoor zorgen dat uw lichaam histamines aanmaakt, wat op zijn beurt kan leiden tot ontstekingen en het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot wallen en donkere kringen onder de ogen.

-Veroudering:

Als we ouder worden, begint het weefsel rond onze ogen te verzwakken. Hierdoor kan zich vocht verzamelen in het gebied, met wallen en donkere kringen als gevolg. Naarmate je ouder wordt, maakt de huid minder collageen aan waardoor wallen kunnen ontstaan. Ook treedt er verslapping op in de huid naar mate je ouder wordt, waardoor wallen ontstaan.

-Uitdroging:

Wanneer je lichaam niet genoeg water heeft, kan dit leiden tot uitdroging. Een van de tekenen van uitdroging is wallen onder de ogen. Het is dan ook belangrijk om goed te hydrateren en altijd voldoende water te drinken.

-Vermoeidheid:

Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dit leiden tot  donkere kringen onder je ogen. Vermoeidheid kan er ook voor zorgen dat je huid bleker lijkt, waardoor donkere kringen meer opvallen. Een schoonheidsslaapje is daarom geen gek ik idee: voldoende slaap heeft een positief effect op de huid.

-Genetisch bepaald:

Helaas hebben sommige mensen nu eenmaal meer last van wallen en donkere kringen dan anderen. Als je een familielid hebt die hieraan lijdt, is de kans groot dat jij dat ook hebt.

-Roken & een ongezonde leefstijl:

Dat roken een slechte invloed heeft weten we allemaal. Niet alleen op vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloedsomloop. Dit kan leiden tot ontstekingen en het vasthouden van vocht, die beide wallen en donkere kringen onder de ogen kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ook andere ongezonde gewoonten leiden tot donkere kringen rondom de ogen, denk hierbij aan het eten van veel suiker.

Wat kun je doen aan donkere kringen onder de ogen?

Nu je weet wat wallen en donkere kringen onder de ogen veroorzaakt, is de vervolgvraag: wat je kun je doen om donkere kringen en/of wallen te verminderen?

1) Zorg voor voldoende slaap: Streef naar 7-8 uur slaap per nacht. Slaap is een belangrijke factor in het verminderen van wallen.

2) Drink veel water: Uitdroging kan wallen onder de ogen veroorzaken, dus zorg ervoor dat u de hele dag door voldoende drinkt. Hydratatie is key!

3) Breng een koud kompres aan of gebruik een (gekoelde) gezichtroller of Gua Sha steen: Een koud kompres kan de zwelling en ontsteking helpen verminderen. Breng gewoon een koude doek of een ijspack aan op het getroffen gebied gedurende 10-15 minuten per keer. Een andere manier om gezwollen oogleden te verminderen is het gebruiken van een gezichtsroller of Gua Sha steen.

Deze rollers kunnen vooraf in de koelkast gelegd worden voor een verkoelend effect. Roller koud genoeg? Start dan met een zachte massage van het gezicht & de ogen. Let op: gebruik de kleine zijde van de roller om de huid rondom de ogen te masseren & werk altijd van binnen naar buiten. Start bij de neusbrug en rol daarmee over de wallen richting de slaap: herhaal 10 keer bij elk oog.

4) Verhoog uw hoofd als u slaapt: Slapen met je hoofd omhoog kan helpen om vochtretentie onder je ogen te verminderen. Probeer een extra kussen onder je hoofd te leggen voordat je naar bed gaat.

5) Gebruik oogcrème: Oogcrème kan helpen de dunner wordende huid op te vullen en rimpels rond de ogen te verminderen. Zoek een oogcrème die hyaluronzuur of retinol bevat voor het beste resultaat. Wist je dat je de gezichtsroller ook in combinatie met een oogcrème kunt gebruiken? Zo wordt de crème nog beter opgenomen in de huid.

Lees meer over de voordelen van gezichtsrollers

Het verschil tussen wallen en donkere kringen onder de ogen

Heb je donkere kringen onder je ogen? Of zijn ze gewoon gezwollen? Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien, maar het is belangrijk om te weten wat je hebt, zodat je het effectief kunt behandelen. Hier volgt een kort overzicht van de verschillen tussen donkere kringen en wallen onder de ogen:

Wat zijn donkere kringen?
Donkere kringen onder de ogen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder genetica, allergieën en uitdroging. Als de bloedvaten onder je ogen zich verwijden, kunnen ze een schaduw op de huid werpen, waardoor donkere kringen ontstaan. Donkere kringen komen ook vaker voor bij mensen met een lichte huid.

Wat veroorzaakt wallen onder de ogen?
Wallen onder de ogen worden veroorzaakt door vochtophoping in de weefsels. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, waaronder allergieën, hormonen en slaaptekort. Als je niet genoeg slaap krijgt, maakt je lichaam meer cortisol aan, wat het vasthouden van vocht veroorzaakt. Wallen onder de ogen komen ook vaker voor bij mensen die te veel vet in hun voeding hebben of die regelmatig alcohol gebruiken.

Hoe behandel je donkere kringen versus wallen onder de ogen?
De beste manier om donkere kringen te behandelen is om een concealer te gebruiken die bij je huidskleur past. Probeer voor wallen onder de ogen elke dag een paar minuten een koud kompres op je ogen te leggen, of gebruik een (gekoelde) gezichtsroller of Gua Sha steen. Je kunt ook proberen een oogcrème te gebruiken die cafeïne bevat, die ontstekingen kan helpen verminderen. Als je niet zeker weet welke je hebt, overleg dan met een dermatoloog of visagist die je kan helpen de beste koers te bepalen.

Lees meer over het gebruik van een Gua Sha

Conclusie: hoe verminder je donkere kringen en/of wallen onder de ogen?

Als je op zoek bent naar manieren om wallen of donkere kringen onder je ogen te verminderen, zijn er een paar dingen die je thuis kunt proberen. Van voldoende slapen tot het gebruik van een oogcrème, er zijn een aantal eenvoudige oplossingen om dit cosmetische probleem aan te pakken. Als huismiddeltjes na een paar weken niet lijken te werken, overweeg dan om met uw arts of dermatoloog te praten over andere opties zoals fillers of een operatie.

Veelgestelde skincare vragen

Wat te doen bij een droge huid in de winter?

1. Gebruik ‘s nachts een luchtbevochtiger in je slaapkamer om vocht aan de lucht toe te voegen
2. Drink de hele dag door veel water om van binnenuit gehydrateerd te blijven
3. Breng onmiddellijk na het douchen of baden een dikke, romige vochtinbrengende crème aan op uw huid
4. Exfolieer één of twee keer per week met een zachte scrub om dode huidcellen te verwijderen
5. Bescherm uw huid tegen de kou door u in lagen te kleden en buiten een sjaal of muts te dragen
6. Vermijd hete douches en baden, die de natuurlijke oliën van uw huid kunnen verwijderen

 

Lees meer over het voorkomen van een droge huid in de winter!

Wat is een goede skincare routine?

De basis van elke stralende en verzorgde huid is een goede skincare routine! In dit artikel lees je meer over gezichtsverzorging stappen & nemen wij je mee in de wondere wereld van reinigen, verzorgen en het exfoliëren en beschermen van de huid. Stap voor stap, zodat je een echte skincare goeroe wordt! Geen enkele foundation of concealer kan op tegen een stralende natuurlijke huid. Lees meer over een goede skincare routine!

Wat zijn de voordelen van een Gua Sha steen?

Gua Sha stenen zijn dé beauty tool wanneer je de bloedsomloop in je gezicht wil verbeteren. Het regelmatig (een aantal keer per week) gebruiken van de Gua Sha stenen zorgt o.a. voor de volgende voordelen:

  1. De bloedsomloop wordt gestimuleerd
  2. Ontstekingen worden voorkomen, door het afvoeren van afvalstoffen
  3. Vochtophopingen & onzuiverheden worden afgevoerd door het masseren (en schrapen) van de huid
  4. Huidveroudering tekenen (zoals rimpels & lijntjes) worden voorkomen & verminderd
  5. Zorgt voor ontspanning van spieren in het gezicht
  6. Bevordert natuurlijke contouren in het gezicht, bijvoorbeeld voor de jukbeenderen & kaaklijn
  7. Vermindert roodheid & irritaties in het gezicht

Kortom: het gebruiken van de Gua Sha heeft een zuiverende & ontspannende werking op het gezicht. En zeg nou zelf: wanneer heb jij voor het laatst je gezicht gemasseerd? De Gua Sha helpt je hierbij!

Lees meer over de voordelen van Gua Sha stenen.

Hoe gebruik je een gezichtsroller?

Een van de meest gestelde vragen rondom gezichtsrollers & Gua Sha stenen is: ‘Hoe gebruik je een gezichtsroller?’. Je hebt ‘m aangeschaft, of hij staat al langer op je wish list, maar wat doe je nou precies met zo’n beauty tool? Wij leggen het graag stapsgewijs aan je uit. Lees alles over hoe je een gezichtsroller gebruikt!

Welke skincare past bij mij?

Met zoveel huidverzorgingsproducten op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke voor jou geschikt zijn. Een veelgestelde vraag is dan ook: ‘Welke skincare past bij mij?’. Heb je een schuimende reiniger of een gelreiniger nodig? Een toner of een serum? Het is genoeg om je hoofd op hol te brengen! Gelukkig zijn wij er om je te helpen. In deze blogpost nemen we de vier basishuidtypes met je door en geven we je wat tips om de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw specifieke huidtype te kiezen. Lees meer!

Never Naked Newsletter

Blijf op de hoogte van de laatste tips & tricks omtrent gezichtsrollers, acties & nieuwe producten en schrijf je in voor de Never Naked nieuwsbrief. We can't wait to meet you!